O nama

Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu je neprofitna, nevladina organizacija koju su osnovali roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, iz potrebe da udruženi djeluju na stvaranju boljih društvenih okolnosti za ugodniji život svojih porodica i svoje djece. Naše udruženje prvo je ovoga tipa u BiH – objedinjujemo porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju, bez obzira na dob, stepen i vrstu poteškoće.

Udruženje je registrovano 24. marta 2011. godine, kao proizvod prepoznavanja zajedničkog problema – osiguravanja mjesto u društvu za porodice djece/osoba s poteškoćama u razvoju, dostojnog čovjeka i zagarantovanog ljudskim pravima.

Vizija: Osviješteno društvo koje prepoznaje potrebe porodica djece i odraslih osoba sa poteškoćama u razvoju i sistemski ih rješava uvažavajući njihovo dostojanstvo, različitosti i mogućnosti.

Misija: Dajte nam šansu je neprofitna organizacija koja djeluje na području Bosne i Hercegovine. Koristeći inovativne modele, kroz direktan rad, pružamo podršku porodicama i djeci/odraslima s poteškoćama u razvoju bez obzira na vrstu i stepen invaliditeta. Utičemo na svijest zajednice edukativnim i inkluzivnim aktivnostima te na promjene, dopune i implementiranje relevantnih zakona.

Udruženje Dajte nam šansu, u skladu s misijom i vizijom, kontinuirano radi i provodi aktivnosti na više nivoa a koje podrazumijevaju:

  • Pružanje besplatnih usluga podrške porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, na nivou zaštite mentalnog zdravlja, socijalne integracije i pravne zaštite.
  • Širenje modela Servis centra podrške širom Bosne i Hercegovine.
  • Lobiranje za izmjenu, dopunu i provođenje zakonske regulative koja se tiče poboljšanja statusa porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju kroz zagovaranje, podnošenje inicijativa i kampanje.
  • Kontinuiranu medijsku kampanju s ciljem upoznavanja javnosti s problematikom porodica djece i odraslih s poteškoćama u razvoju u BiH i mogućim rješenjima iste.
  • Saradnju sa predstavnicima vlasti, relevantnim institucijama, privatnim sektorom i nevladinim organizacijama.
  • Omogućavanje usvajanja teoretskog znanja i praktičnog rada za studente i pripravnike pomagačke struke.
  • Realizaciju inkluzivnih aktivnosti i promociju volonterizma od najranije dobi (vrtićkog i školskog uzrasta) do korporativnog volontiranja.
vector-half-circle vector-line
22
26
27
71
28
70
30
33
66
29
31
68
69
67
32

Dobrodošlica

INES KAVALEC, direktorica

Dobrodošli na web stranicu Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu. Ako član Vaše porodice ima poteškoće u razvoju ili ste Vi osoba s poteškoćama/invaliditetom, došli ste na pravo mjesto. Naša organizacija je pravi izbor za podršku kroz različite vrste usluga. Čak i ako Vam je samo potreban neko s kim možete razgovarati o problemimam s kojima se suočavate, ovdje ćete naći osobe koje će Vas saslušati, razumjeti i podržati. Više niste sami!

Ako ste stručnjak iz sektora obrazovanja, zdravstva i socijalnih usluga; predstavnik vlasti, biznis sektora, medija ili nevladine organizacije; laik koji traži informacije o poteškoćama u razvoju, ili se želite na neki način priključiti krugu podrške porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, dobrodošli ste, potrudit ćemo se da Vam pružimo potrebne informacije i poželimo dobrodošlicu.

Naša organizacija je mreža stručnjaka i porodica koji dijele znanje, iskustvo i podršku. Djelujemo kao centar za razmjenu informacija o problemima s kojima se susreću porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju u Bosni i Hercegovini, mogućim rješenjima i oblicima adekvatne podrške.

Hvala vam što ste odvojili vrijeme da posjetite našu web stranicu. Molimo kontaktirajte nas za sve dodatne inormacije.

Naši ambasadori

Amel Tuka

Amel Tuka bosanskohercegovački je atletičar, čija su specijalnost utrke na 800 (primarna disciplina) i 400 metara; u obje discipline drži nacionalni rekord. Član je Atletskog kluba Zenica. Osvajač je srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva 2019. i bronzane medalje sa Svjetskog prvenstva 2015.

Amel Tuka

Džejla Glavović - Očuz

Džejla Glavović-Očuz je bosanskohercegovačka manekenka. Rođena je 1. jula 1984. godine u Sarajevu. 2002. godine je pobijedila na izboru “Miss Earth” na Filipinima i tako svojoj domovini donela jedinu internacionalnu krunu sa ovog izbora. Ostvarila se i kao TV voditeljka, a 2012. godine je u Sarajevu otvorila školu manekenstva.

Džejla Glavović - Očuz

Mimo Šahimpašić

Mimo Šahinpašić rođen je u Sarajevu, 1966. godine, po zanimanju novinar, voli pisanje i sport.

Mimo Šahimpašić

Faruk Čaluk

TV voditelj već 28 godina, uglavnom u zabavnoj i putopisnoj industriji. Voditelj raznih zabavnih emisija, snima dokumentarne filmove o gradovima i regijama svijeta. Izvještava s različitih sportskih, glazbenih i kulturnih događanja. Od 2006. godine, nakon završenog magistarskog studija Turizam i slobodno vrijeme, bavi se turizmom, kao viši savjetnik za razvoj turizma i kreativne projekte uz regionalnu i međunarodnu promociju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Faruk Čaluk

Hana Sokolović

Hana Sokolović je psihologinja, novinarka i aktivistkinja. Iza nje je trogodišnje iskustvo na televiziji N1 Bosna i Hercegovina, a posljednjih godinu dana aktivno radi u nevladinom sektoru. Osnivačica je Udruženja građana Mreža aktivističkih promjena, u okviru kojeg se bavi aktivnostima u vezi sa zaštitom i promocijom različitih ljudskih prava.

Hana Sokolović

Naš tim

Upravni odbor

Admir Bukva

Almir Herco

Vilson Doko

Tomislav Cvitanušić

Admir Salkić

Menadžment

Ines Kavalec, direktorica

Ines Kavalec, direktorica

Minela Džananović, asistentica/pravnica

Minela Džananović, asistentica/pravnica

Anela Kozica, asistentica

Anela Kozica, asistentica

Fadila Tarčin, finansijski menadžer

Fadila Tarčin, finansijski menadžer

Osoblje za rad sa korisnicima

Amra Halilović Kavčić

Amra Halilović Kavčić

Pedagog

Hasadina Alekić

Hasadina Alekić

Psiholog

Aida Alić

Aida Alić

Sociolog

Samra Čakar

Samra Čakar

Socijalni radnik

Nadira Hamamdžić

Nadira Hamamdžić

Medicinska sestra

Naida Bukva

Naida Bukva

Pedagog

Jovana Šiljegović

Jovana Šiljegović

Edukator, rehabilitator

Svetlana Milanović

Svetlana Milanović

Psiholog

Pomoćno osoblje

Edin Šehović

Edin Šehović

Vozač

Kemal Ivazović

Kemal Ivazović

Vozač

Nevrida Kozica

Nevrida Kozica

Higijeničarka

Sandra Rošić

Sandra Rošić

Higijeničarka

Postignuća

Priznanja

Šampion inkluzije, UNICEF

Zlatna plaketa Safet Hadžić, Općina Novi Grad Sarajevo

Plaketa Kantona za nesebičan humanitarni rad i zalaganje u obrazovanju djece i osoba sa poteškoćama u razvoju, Kanton Sarajevo

Ines Kavalec, direktorica proglašena heroinom zajednice u borbi protiv Covid 19, fondacija Muharem Berbić

Zlatnik Grada Sarajeva, Grad Sarajevo

Udruženje od značaja, Kanton Sarajevo

Ines Kavalec, “Heroji Bosne i Hercegovine”, USAID

Uspjesi

Kontinuiran rad Servis centara za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu 1!“ (od 2014. godine) i „Dajte nam šansu 2“ (od 2017. godine) uz podršku inostranih i domaćih partnera i prijatelja.

Po modelu Servis centra „Dajte nam šansu“ otvoreno je još 5 servis centara u Bosni i Hercegovini i to dva u FBiH (Zavidovići i Zenica) i tri u RS (Banja Luka, Foča, Trebinje).

Naš najveći uspjeh

Povjerenje i preporuke korisnika!