Taksi vozila prilagođena potrebama osoba s invaliditetom

Taksi vozila prilagođena potrebama osoba s invaliditetom

Autor: Alema Latifovic

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH jednoglasno su usvojene dopune Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, čiji je cilj stavljanje u promet taksi vozila prilagođenih potrebama osoba s invaliditetom, odnosno izdavanje licenci za stavljanje u promet takvih auta.

Direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” Ines Kavalec rekla nam je da sada sa pravom možemo reći da se krećemo ka tome da budemo socijalno osviješteno društvo.

“Definitivno moramo se osvrnuti na to da su porodice koje imaju člana sa poteškoćama odnosno invaliditetom da su to porodice zatvorenog tipa, ne zato što to žele nego zato što upravo iz razloga što gradski javni prijevoz nije adaptiran za osobe sa invaliditetom i samim tim njihovi roditelji/staratelji mraju biti zatvoreni zbog svojih užih članova. Ovo znači da smo otvorili neka nova vrata za osobe sa invaliditetom, dajemo im neki novi pogled u svijet i dajemo im mogućnost da pokažu da mogu itekako biti od koristi za društvo, a ne da se generalno ove porodice koje imaju člana sa poteškoćama u razvoju, tretiraju kao teret za društvo”, kazala je Kavalec.

Jednoglasno usvojen prijedlog Čampare i Čengića: Taksi vozila bit će prilagođena osobama s invaliditetom