TELEFON/FAX +387 33 760 145/6
DONIRAJ

Usluge servis centra

USLUGE SERVIS CENTARA “DAJTE NAM ŠANSU 1” I “DAJTE NAM ŠANSU 2”

Psihološka podrška i edukativno-suportivne radionice

Psihološka podrška namijenjena je prvenstveno roditeljima/starateljima te dodatno i ostalim članovima porodice. Ojačan roditelj vodi ka jačanju porodice kao osnovne karike zajednice i u stanju je nastaviti boriti se sa svakodnevnim pritiskom i time biti i bolji partner i roditelj kako djetetu s poteškoćama tako i tipičnom djetetu.

Rad psihologa podrazumijeva:

  • Inicijalni razgovor
  • Individualnu podršku tj. savjetovanje, psihoterapijski razgovor i krizne intervencije.
  • Edukativno-suportivne radionice – radionice sa grupom roditelja od 4-5 članova.
  • Rad sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju – individualni te u okviru kratkog boravka.
Mobilni tim

Mobilni tim – rad na terenu u domu porodice;

Za porodice, koje nemaju mogućnosti napuštati dom zbog visokog stepena invaliditeta djeteta/osobe, arhitektonskih prepreka i sl., organizuje se mobilni tim sastavljen od stručnjaka (psiholog, socijalni radnik) te edukovanih volontera. Na adresi se radi s roditeljem (psihološka podrška, informativna pomoć) te s djetetom/osobom s poteškoćama (individualni rad, druženje, fina motorika i sl.). Istovremeno, roditelj ima priliku da završi obaveze izvan kuće, koje u suprotnom, zbog izostanka podrške, ne mogu biti završene (odlazak doktoru i sl.).

Mobilni tim – usluga prevoza adaptiranim kombijem

Prevoz se vrši kombijem koji je adaptiran za osobe s invaliditetom (rampa za invalidska kolica) i organizuje se po principu prioriteta tj. za: porodice koje imaju kriznu/hitnu situaciju (bolest, smrtni slučaj i sl.); porodice čija djeca imaju višestruke/kombinovane poteškoće koje ih onemogućavaju da koriste gradski prevoz; porodice čija djeca ne pohađaju nijednu obrazovnu ustanovu; porodice koje žive u ruralnim dijelovima grada a nemaju porodični automobil.

Individualni i grupni rad

Kroz individualni rad, roditelji i članovi porodice mogu dobiti psihološku podršku ili savjete koji se tiču odgojnog rada sa djetetom unutar porodičnog okruženja: razvojne faze djeteta od perioda rođenja do odrasle dobi, identificiranje problema u vezi sa ponašanjem djeteta, učenje i oblikovanje novih obrazaca ponašanja, načini smanjenja pojava neželjenih obrazaca u ponašanju, učenje imitacijom, toalet trening, itd.

U grupnim sesijama, za roditelje se organiziraju edukativno-suportivne radionice u kojima učesnici/ce kroz razgovor jedni drugima pružaju uzajamnu podršku, moderirano od voditelja/ice sesije.

Informatičke radionice i muzikoterapija

Informatičke radionice prilagođene su djeci i osobama s poteškoćama u razvoju prema njihovim mogućnostima i potrebama a namijenjenu su učenju osnovne interakcije (touchscreen monitor), osnovnih i naprednijih programa, korištenju društvenih mreža, youtube-a i sl.

Neka od naše djece nisu u mogućnosti verbalno komunicirati, te u takvim slučajevima muzika sa svim njenim elementima predstavlja izvanredan način da komuniciramo sa onim što se dešava u njima samima. Intervencija muzikom ima medicinska, obrazovna i socijalna svojstva, te utiče na razvoj i kvalitet života osoba sa poteškoćama u razvoju, ali i nas ostalih.

Vanjske aktivnosti

Kada su vaša djeca korisnici/ice našeg Servis centra, onda imaju priliku osjetiti i nešto što je svakodnevnica tipične djece – izlazak vani sa drugarima/icama! Kada to vremenski uvjeti dozvoljavaju, naše osoblje sa djecom prošeta do igrališta, tržnih centara, pijace ili nekog drugog mjesta na kojem mogu uživati svijet oko sebe, pod budnim okom naših staratelja/ica.

Kratki boravak

Kratki odmor – boravak djece/osoba s poteškoćama u razvoju u Servis centru do 4 sata dnevno po potrebi – uz prethodnu najavu.

Kratki odmor podrazumijeva rad s korisnikom po principu 1:1 (individualni rad) te grupni rad. Za to vrijeme roditelj ima priliku da vrijeme posveti svojim obavezama, potrebama, potrebama porodice, odmor, relaksaciju čak i povremeni rad u cilju popravljanja materijalne situacije. Ovaj period je i neophodan predah za svakog roditelja/staratelja koji je pod cjelodnevnim pritiskom oko 24/7 brige o djetetu.

U toku kratkog odmora, ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju, s korisnicima se realizuju vanjske aktivnosti kojima se dodatno i povećava svijest zajednice o postojanju i mogućnostima djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Sve aktivnosti se odvijaju uz nadzor medicinske sestre.

Pravna i informativna pomoć

Sve ono što vas zanima o Vašim mogućnostima u socijalnom okruženju, zakonom zagarantovanim pravima i obavezama i sve informacije koje vam mogu pomoći kao članu porodice osobe sa poteškoćama u razvoju – dobrodošli ste saznati kod nas.

Stručno osoblje Servis centra – pravnik i socijalni radnik – pružiti će Vam kvalitetne informacije o Vašim i pravima Vašeg djeteta, te pomoći oko ostvarivanja istih.

Potrebne informacije možete dobiti lično (uz prethodnu najavu) ili putem telefona i maila-a.

Opservacija djece kod koje postoji sumnja na poteškoće u razvoju

Ako se kod vas javila sumnja da vaše dijete ima poteškoće u razvoju – najmanje a najbolje što možete učiniti jeste da dijete prođe kroz opservaciju. S obzirom da su liste čekanja za ovaj proces u javnom zdravstvu dugačke, a samim tim proces od započinjanja ove procedure do njenog izvršenja može biti zaista dugotrajan, oformili smo tim koji ovo može učiniti za vas.

Znamo da je korak od sumnje, preko priznavanja opravdanosti sumnje do odluke da postoji razlog za analizu težak i hrabar, te stoga smo tu da vam pomognemo u ovom značajnom trenutku u životu.

Radionice za braću i sestre djece sa poteškoćama u razvoju

Jedan od velikih izvora vašeg osjećaja krivnje vrlo je često pitanje da li ste dobar roditelj/ka. Naročito kada pored djeteta sa poteškoćama u razvoju imate i tipičnu djecu. Nužno je da vrijeme za njih često trpi zbog vremena koje ulažemo u dijete sa poteškoćama. Zato je važno da vaša tipična djeca nauče da to vaše/njihovo uzeto vrijeme ne znači da ih manje volite ili da manje brinete za njih. Kroz ove radionice vašu djecu učimo upravo tome – igrom, druženjima i razgovorima.

Pomoć pri angažovanju asistenata/ica u nastavi

Kroz direktan rad sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, vrši se edukacija pripravnika/ica kao asistenata u nastavi, što je potpisano u vidu Sporazuma sa Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo. Nakon završene edukacije, novi kadrovi se smještaju u redovne i specijalizirane obrazovne ustanove gdje realiziraju svoj pripravnički staž kroz asistiranje u nastavi djeci sa poteškoćama u razvoju.

Društvene inkluzivne aktivnosti

Kada god za to postoji mogućnost, zajedno sa našim osobljem, volonterima/kama, članovima porodica, prijateljima Servis centra i partnerima osmišljavamo aktivnosti koje će pomoći na povećanju inkluzije i smanjiti negativne efekte društvene stigmatizacije osoba sa poteškoćama u razvoju.

Tako su u našem Servis centru česte posjete djece volontera, poslovnih subjekata ili partnera i prijatelja naših projekata, ali i učešća naših stručnjaka i osoblja u raznim aktivnostima u kojima možemo djelovati kako bismo doprinijeli smanjenju diskriminacije naših porodica i naše djece u društvu.

Želite nas posjetiti? Javite nam se!