TELEFON/FAX +387 33 760 145/6
DONIRAJ

Usluge servis centra

USLUGE PODRŠKE SERVIS CENTARA DAJTE NA ŠANSU

Psihološka podrška i edukativno-suportivne radionice

Psihološka podrška

Psihološka podrška namijenjena je prvenstveno roditeljima/starateljima te dodatno i ostalim članovima porodice. Ojačan roditelj vodi ka jačanju porodice kao osnovne karike zajednice i u stanju je nastaviti boriti se sa svakodnevnim pritiskom i time biti i bolji partner i roditelj kako djetetu s poteškoćama tako i tipičnom djetetu.

Rad psihologa podrazumijeva:

  • Inicijalni razgovor
  • Individualnu podršku tj. savjetovanje, psihoterapijski razgovor i krizne intervencije.
  • Edukativno-suportivne radionice – radionice sa grupom roditelja od 4-5 članova.
  • Rad sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju – individualni te u okviru kratkog boravka.
Mobilni tim

Mobilni tim – rad na terenu u domu porodice;

Za porodice, koje nemaju mogućnosti napuštati dom zbog visokog stepena invaliditeta djeteta/osobe, arhitektonskih prepreka i sl., organizuje se mobilni tim sastavljen od stručnjaka (profil stručnjaka u ovisnosti od potrebe porodice te edukovanih volontera. Na adresi se radi s roditeljem (psihološka podrška, informativna pomoć) te s djetetom/osobom s poteškoćama (briga, individualni rad, druženje,). Istovremeno, roditelj ima slobodno vrijeme za druge obaveze i odmor.

Mobilni tim – usluga prevoza adaptiranim kombijem

Prevoz se vrši kombijem koji je adaptiran za osobe s invaliditetom (rampa za invalidska kolica) i organizuje se po principu prioriteta tj. za: porodice koje imaju kriznu/hitnu situaciju (bolest, smrtni slučaj i sl.); porodice čija djeca imaju višestruke/kombinovane poteškoće koje ih onemogućavaju da koriste gradski prevoz; porodice čija djeca ne pohađaju nijednu obrazovnu ustanovu; porodice koje žive u ruralnim dijelovima grada a nemaju porodični automobil.

Mobilni tim – obavljanje zadataka u ime porodice vrši se kada je korisnik spriječen da sam završi poslove odnosno u slučaju hitne/vanredne situacije (preuzimanje i dostava hrane, lijekova, uputnice, pelena).

Socio medicinske usluge

Za sigurnost korisnika u servis centru brinu se medicinsku sestre čiji su osnovni radni zadaci: pružanje prve pomoći u slučaju epileptičnih napada i povreda, hranjenje korisnika koji nisu samostalni u tom segmentu (poteškoće u gutanju, žvakanju, hranjenje na PEG), pružanje pomoći oko higijene i toaleta, mijenjanje pelena, toaletni trening.

Medicinska sestra je dio mobilnog tima koji odlazi na adresu korisnika i vrši pratnju u prevozu kada su u pitanju djeca i osobe pod visokim rizikom. Servis centar je jedino mjesto u KS a gdje može, bez nadzora roditelja, boraviti dijete/osoba s određenim specifičnim potrebama kao što su hranjenje na PEG i aspiriranje (čišćenje dišnog puta).

Radionice informatike, engleskog jezika i muzičke radionice

Radionice informatike i engleskog jezika prilagođene su djeci i osobama s poteškoćama u razvoju prema njihovim mogućnostima i potrebama a namijenjenu su učenju osnovne interakcije (touchscreen monitor), osnovnih i naprednijih programa, korištenju društvenih mreža, youtube-a, usvajanje početnog znanja iz engleskog jezika i nadogradnja već postojećeg kroz tematske lekcije, kreativne radove, kvizove, takmičenja itd.

Neki od naših korisnika nisu u mogućnosti verbalno komunicirati, te u takvim slučajevima muzika sa svim njenim elementima predstavlja izvanredan način da komuniciramo sa onim što se dešava u njima samima. Intervencija muzikom ima medicinska, obrazovna i socijalna svojstva, te utiče na razvoj i kvalitet života osoba sa poteškoćama u razvoju, ali i nas ostalih.

Vanredna podrška

Podrška izvan redovnih radnih sati

Podrazumijeva podršku u domu porodice izvan redovnih radnih sati (vikendom i u večernjim/noćnim satima), odnosno brigu o djetetu/osobi s poteškoćama u razvoju te individualni rad za koje vrijeme roditelj/staratelj može završiti neophodne obaveze, provesti kvalitetno vrijeme s ostalim članovima porodice ili u kriznim/hitnim situacijama. Ovu uslugu podrške pruža medicinska sestra.

Podrška u kriznim situacijama 

U slučaju bolesti/smrtnog slučaja ili drugim kriznim situacijama, porodici se pruža interventna podrška angažovanjem svih raspoloživih kapaciteta Servis centara.

Vanjske aktivnosti

Kada su vaša djeca korisnici/ice našeg Servis centra, onda imaju priliku osjetiti i nešto što je svakodnevnica tipične djece – izlazak vani sa drugarima/icama! Kada to vremenski uvjeti dozvoljavaju, naše osoblje sa djecom prošeta do igrališta, tržnih centara, pijace ili nekog drugog mjesta na kojem mogu uživati svijet oko sebe, pod budnim okom naših staratelja/ica.

Boravak – kratki, cjelodnevni, kratki predah

Kratki boravak/kratki odmor

Kratki odmor – boravak djece/osoba s poteškoćama u razvoju u Servis centru do 4 sata dnevno po potrebi – uz prethodnu najavu.

Cjelodnevni boravak

Boravak djece/osoba s poteškoćama u razvoju u Servis centru do 8 sati dnevno po potrebi – uz prethodnu najavu.

NOVA USLUGA PODRŠKE – KRATKI PREDAH

Boravak djece/osoba s poteškoćama u razvoju u Servis centru “Dajte nam šansu 2” u trajanju do 24 sata – uz prethodnu najavu.

U toku boravka realizuje se individualni i grupni rad prema potrebama i mogućnostima korisnika s ciljem razvijanja novih i očuvanja postojećih sposobnosti te podrazumijeva socijalnu integraciju, druženje, usvajanje različitih životnih vještina, sklapanje prijateljstava, upoznavanje novih životnih situacija.

Sve aktivnosti se odvijaju uz nadzor medicinske sestre.

Za to vrijeme roditelj ima priliku da vrijeme posveti drugim obavezama i potrebama porodice, te angažuje u povremenom radu u cilju popravljanja materijalne situacije.

Ovaj period je i neophodan predah za svakog roditelja/staratelja koji je pod stalnim pritiskom zbog cjelodnevne brige o djetetu.

Pravna i informativna podrška
Sve ono što vas zanima o vašim mogućnostima u socijalnom okruženju, zakonom zagarantovanim pravima i obavezama i sve informacije koje vam mogu pomoći kao članu porodice osobe sa poteškoćama u razvoju – dobrodošli ste saznati kod nas. Stručno osoblje Servis centra – pravnik – pružiti će Vam kvalitetne informacije o Vašim i pravima Vašeg djeteta, te pomoći oko ostvarivanja istih.
Potrebne informacije možete dobiti lično (uz prethodnu najavu) ili putem telefona i maila-a.
Opservacija djece kod koje postoji sumnja na poteškoće u razvoju

Ako se kod vas javila sumnja da vaše dijete ima poteškoće u razvoju – najmanje a najbolje što možete učiniti jeste da dijete prođe kroz opservaciju. S obzirom da su liste čekanja za ovaj proces u javnom zdravstvu dugačke, a samim tim proces od započinjanja ove procedure do njenog izvršenja može biti zaista dugotrajan, oformili smo tim koji ovo može učiniti za vas.

Znamo da je korak od sumnje, preko priznavanja opravdanosti sumnje do odluke da postoji razlog za analizu težak i hrabar, te stoga smo tu da vam pomognemo u ovom značajnom trenutku u životu.

Radionice za braću i sestre djece sa poteškoćama u razvoju

Jedan od velikih izvora vašeg osjećaja krivnje vrlo je često pitanje da li ste dobar roditelj/ka. Naročito kada pored djeteta sa poteškoćama u razvoju imate i tipičnu djecu. Nužno je da vrijeme za njih često trpi zbog vremena koje ulažemo u dijete sa poteškoćama. Zato je važno da vaša tipična djeca nauče da to vaše/njihovo uzeto vrijeme ne znači da ih manje volite ili da manje brinete za njih. Kroz ove radionice vašu djecu učimo upravo tome – igrom, druženjima i razgovorima.

Radna subota

Svaka prva subota u mjesecu je radna subota u dežurnom Servis centru čime se porodici omogućava dodatno slobodno vrijeme za obavljanje onih aktivnosti koje se ne mogu provesti radnim danima.

Pomoć pri angažovanju asistenata/ica u nastavi

Kroz direktan rad sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, vrši se edukacija pripravnika/ica kao asistenata u nastavi, što je potpisano u vidu Sporazuma sa Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo. Nakon završene edukacije, novi kadrovi se smještaju u redovne i specijalizirane obrazovne ustanove gdje realiziraju svoj pripravnički staž kroz asistiranje u nastavi djeci sa poteškoćama u razvoju.

Društvene inkluzivne aktivnosti

Kada god za to postoji mogućnost, zajedno sa našim osobljem, volonterima/kama, članovima porodica, prijateljima Servis centra i partnerima osmišljavamo aktivnosti koje će pomoći na povećanju inkluzije i smanjiti negativne efekte društvene stigmatizacije osoba sa poteškoćama u razvoju.

Tako su u našem Servis centru česte posjete djece volontera, poslovnih subjekata ili partnera i prijatelja naših projekata, ali i učešća naših stručnjaka i osoblja u raznim aktivnostima u kojima možemo djelovati kako bismo doprinijeli smanjenju diskriminacije naših porodica i naše djece u društvu.

Želite nas posjetiti? Javite nam se!

EDUKACIJA/PREDAVANJA

S ciljem poboljšanja statusa porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju, Dajte nam šansu realizuje dodatne aktivnosti odnosno predavanja i edukaciju za zainteresovane strane (NVO, relevantne institucije, predstavnike vlasti, medije, učenike i studente, stručne osobe) te prenos modela Servis centra Dajte nam šansu širom BiH.