TELEFON/FAX +387 33 760 145/6
DONIRAJ

Press kit

PRESS KIT – UDRUŽENJE PORODICA DJECE I OSOBA S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU „DAJTE NAM ŠANSU“ – „POTEŠKOĆA NIJE IZBOR – DISKRIMINACIJA JESTE“
Ko smo mi?

Misija: “Dajte nam šansu” je neprofitna organizacija koja djeluje na području Bosne i Hercegovine. Koristeći inovativne modele, kroz direktan rad, pružamo podršku porodicama i djeci / odraslima s poteškoćama u razvoju bez obzira na vrstu i stepen invaliditeta. Utičemo na svijest zajednice edukativnim i inkluzivnim aktivnostima te na promjene, dopune i implementiranje relevantnih zakona

Vizija: Osviješteno društvo koje prepoznaje potrebe porodica djece i odraslih osoba sa poteškoćama u razvoju i sistemski ih rješava uvažavajući njihovo dostojanstvo, različitosti i mogućnosti.

ŠTA radimo?
Inovativnim ali i klasičnim modelima koje koristimo u direktnom radu sa porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju u Servis centru „Dajte nam šansu“, pružamo podršku u područjima života u kojima je najčešće potrebna. U Servis centru stvaramo vrijednosti u svakodnevnicama porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju, otvarajući vrata onih područja života koja su često zatvorena za naše porodice – omogućavamo djeci da koriste svoje mogućnosti, a roditeljima da stvaraju nove: stvarajući za njih prostor za slobodno vrijeme. I skupa, baš kao djeca, učimo kako ga najbolje iskoristiti.

Mada je Servis centar glavna aktivnost udruženja, aktivno radimo i na sledećem:

  • inkluzija
  • zagovaračke aktivnosti
  • saradnja s institucijama vlasti na svim nivoima, javnim ustanovama i udruženjima
  • obrazovanje – asistenti u nastavi
  • praksa studenata srodnih zanimanja
  • volonterizam
  • obilježavanje značajnih datuma
Za KOGA to radimo?

Usluge koje profesionalno osoblje i volonteri/ke pružaju u Servis centru Udruženja „Dajte nam šansu“ mogu koristiti sve porodice sa prebivalištem na području Kantona Sarajevo koje imaju člana sa poteškoćama u razvoju – bez obzira na medicinsku dijagnozu i stepen invaliditeta. Usluge Centra su besplatne, a godšnje pružamo oko 7000 usluga za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju tj. roditelje/staratelje, djecu i osobe s poteškoćama u razvoju kao i njihovu bražu i sestre.

Model Servis centra dokazao je naše osnovno polazište: Da bismo pomogli djetetu/osobi s poteškoćama u razvoju, podršku moramo pružiti kompletnoj porodici.

Budimo prijatelji – umanjimo skupa efekte loših trenutaka, produžimo one dobre. Pridružite nam se.
ZAŠTO to radimo?

Udruženje „Dajte nam šansu“ je registrovano 24. marta 2011. godine, kao proizvod prepoznavanja zajedničkog problema, a to je „mjesto u društvu“ porodica djece/osoba s poteškoćama u razvoju koje je na nezavidnom nivou. Glavni razlog postojanja udruženja jeste sistemsko i institucionalno rješenje i pružanje pomoći navedenim porodicama.

Naša glavna ambicija jeste dovesti porodice djece sa poteškoćama u razvoju u ravnopravan položaj u društvu i na taj način omogućiti im život dostojan čovjeka. Dajte nam šansu je prvo i jedino udruženje koje objedinjuje porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju bez obzira na dob,vrstu i stepen poteškoće, a koje djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine.

ŠTA je Servis centar?

Servis centar je ideja realizirana 2014. godine uz podršku USAID-a, prostor koji porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju nudi mogućnost da korisno provedu svoje vrijeme, ali i da nađu odgovore na svoja pitanja. Djelujemo kroz aktivnosti rehabilitacije i socijalizacije, ali i stručne podrške za djecu i njihove roditelje. Servis centar realizira svoje aktivnosti po ugledu na internacionalne Respite Care centre, a cilj je da svojim korisnicima/korisnicama Centar ponudi zamjenski osjećaj doma i prijateljske podrške.

Projekt Servisnih centara podržan je od USAID Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG), Općine Novi Grad Sarajevo, te mnogobrojnih partnera i prijatelja Udruženja “Dajte nam šansu”.

Koje USLUGE pružamo?

U radu s porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju učestvuju stručnjaci: defektolog, psiholog, medicinska sestra, socijalni radnici, pravnik te edukovani volonteri – studenti i završeni studenti srodnih fakulteta.

Usluge koje korisnici/ice mogu zatražiti u Servis centru su: psihološka podrška i edukativno-suportivne radionice za roditelje kao i pomoć za porodice u kriznim situacijama; individualni i grupni rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, ali i sa njihovim porodicama. Članovima porodica također nudimo informativno-pravnu pomoć i savjetovanje, a uslugama kratkog boravka za djecu roditeljima nudimo i mogućnost da pronađu potrebno slobodno vrijeme za druge obaveze, ili za sebe. Bavimo se društvenim inkluzivnim aktivnostima, a nudimo stručne radionice podrške i učenja i za braću i sestre djece sa poteškoćama u razvoju.

Također, organizujemo i praktičnu pomoć za ove porodice, u vidu opservacije djece kod koje postoji sumnja na poteškoće u razvoju, pomoć pri angažovanju asistenata/ica u nastavi, usluge mobilnog tima Centra ili prijevoza za djecu i roditelje, te brojne druge edukativne i razvojne aktivnosti. Sve ove usluge Centra su besplatne, zahvaljujući prijateljima i donatorima Udruženja „Dajte nam šansu“.

Tim “Dajte nam šansu”